Vlaamse Gaai

De Vlaamse gaai is een grote, redelijk makkelijk te herkennen zangvogel. Zijn lijf is voornamelijk bruin-beige-roze. Hij heeft een felblauwe vlek op de vleugels en een mooie zwarte snor onder de ogen. Zijn kruin (bovenkant van de kop) is zwartgestreept en staat soms recht als een kuif.
Hij is dol op eikels en steekt er grote hoeveelheden van weg op verschillende verstopplaatsen. Zo heeft hij altijd een voorraadje achter de hand. Hij begraaft bijvoorbeeld zijn buit op een beschutte plek en onthoudt herkenningspunten (stenen, takken, …) in de buurt om ze gemakkelijk terug te vinden.
Wat een slimme gaai! Net als de ekster is hij evenwel een omnivoor (hij eet zowel dieren als planten) en vergrijpt ook hij zich soms aan eieren en kuikens van kleine zangvogels.
Hij behoort weliswaar tot de zangvogels maar hij is meer een schreeuwvogel. Zijn repertorium van hese en soms onaangename schreeuwen is tamelijk breed (ze dienen onder meer als alarmkreet als er een indringer in zijn gebied komt). Bijzondere vermelding: de Vlaamse gaai kan de roep van andere kraaiachtigen en zangvogels nabootsen.

GROOTTE : 35 cm
GEWICHT : 140 tot 190 gr
NESTPERIODE : april tot juli
STATUS : niet begreigd
LEEFGEBIED : bossen, boomgaarden & tuinen
BROEDDUUR : 22 dagen
LEVENSVERWACHTING : 18 jaar
VOEDSEL : eikels insecten & kleine dieren
AANTAL EIEREN : 5 tot 7